HSV partner PolyStyreneLoop

Op 16 juni 2021 is de recyclingfaciliteit PolyStyreneLoop [PS-Loop] in Terneuzen feestelijk geopend. HSV is partner van dit circulaire initiatief dat in 2017 van start is gegaan.

EPS-sloopafval en polystyreen [PS]schuim met HBCD wordt bij PolyStyreneLoop gerecycled volgens het innovatieve Solvent-based Purification [SBP]-proces, ontwikkeld door CreaCycle GmbH en Fraunhofer IVV.

EPS 100% recyclebaar

EPS-sloopafval werd tot nu toe als moeilijk recyclebaar aangemerkt, vanwege de aanwezigheid van onzuiverheden zoals cement of andere bouwresten. EPS zelf is 100% recyclebaar. Met het innovatieve SBP-proces kunnen het oude additief HBCD en andere onzuiverheden nu veilig verwijderd worden en waardevol broom wordt teruggewonnen.

Recycling EPS-sloopafval, ecologisch en economisch haalbaar

PolyStyreneLoop draagt bij aan de circulaire economie door EPS-sloopafval te recyclen tot recyclaat. Met een jaarlijkse recyclingcapaciteit van 3000 ton PS-schuimafval biedt PolyStyreneLoop een grootschalige, gesloten oplossing voor de recycling van EPS-sloopafval en wordt een recyclingprogramma op industriële schaal aangeboden. Het is nu ecologisch en economisch haalbaar geworden om polystyreenschuim met HBCD volledig te integreren binnen de circulaire economie. Waardevolle grondstoffen blijven behouden en het milieu wordt minder belast.

Recycling EPS-sloopafval, het proces

Met het Solvent-based Purification [SBP]-proces wordt aanwezig HBCD gescheiden van de PS. Het recyclaat [Loop-PS] wordt vervolgens gebruikt als grondstof voor de productie van nieuwe isolatiematerialen.

In de Bromine Recovery Unit wordt broom, dat in HBCD aanwezig is, teruggewonnen en het HBCD wordt op een veilige manier vernietigd. Vervolgens wordt het vrijgekomen broom hergebruikt bij de productie van nieuwe polymere vlamvertragers, toegepast in isolatieproducten die met Loop-PS recyclaat vervaardigd worden. Meer inhoudelijke informatie vindt u terug op de website van PolyStyreneLoop.

Recyclingvormen van EPS, EPS-beslisboom

EPS wordt op verschillende manieren gerecycled. De EPS-beslisboom is een routekaart voor EPS-recycling en in het leven geroepen door Stybenex, de brancheorganisatie van EPS verwerkende bedrijven in Nederland. HSV is lid van Stybenex en participeert in initiatieven die vanuit het stimuleringsprogramma, voor inzameling en recycling van EPS, worden ontplooid en uitgerold.

Download EPS-beslisboom

Deze beslisboom sluit aan op de doelstellingen van het Landelijk Afvalbeheerplan, dat erop gericht is om de milieu-impact van recycling verder te minimaliseren. In de ladder van Lansink [onderzijde routekaart/download] ziet u de recyclingvormen terug en hun milieu-impact.

Over EPS

EPS, ook bekend als airpop engineered air, tempex of piepschuim is een expandeerbare kunststof dat bestaat uit 98% lucht en slechts 2% grondstof. Het kan veelvuldig hergebruikt en gerecycled worden, met behoud van waardevolle eigenschappen. EPS past als toegepast materiaal volledig binnen een circulaire economie.

Circulaire economie

Circulaire economie is een continue cyclus die natuurlijk kapitaal behoudt en vergroot, de opbrengsten van hulpbronnen optimaliseert en systeemrisico’s minimaliseert.

Meer informatie

Wilt u meer informatie ontvangen over duurzaamheid bij HSV of over de recycling van particle foams? Neem contact op met één van de particle foam engineers van HSV en stel uw vraag.

Terug naar overzicht

Onze opdrachtgevers zijn onder andere:

Whirlpool kiest voor HSV the particle foam engineers
Philips kiest voor HSV the particle foam engineers
Bentley kiest voor HSV the particle foam engineers
Bosch kiest voor HSV the particle foam engineers
VW kiest voor HSV the particle foam engineers
Vasco kiest voor HSV the particle foam engineers
Vaillant kiest voor HSV the particle foam engineers
Remeha kiest voor HSV the particle foam engineers
Pelzer kiest voor HSV the particle foam engineers
Nefit kiest voor HSV the particle foam engineers
Marine Harvest kiest voor HSV the particle foam engineers
Magna kiest voor HSV the particle foam engineers
Landrover Jaguar kiest voor HSV the particle foam engineers
Johnson Controls kiest voor HSV the particle foam engineers
Inventum kiest voor HSV the particle foam engineers
Intergas kiest voor HSV the particle foam engineers
Indisit kiest voor HSV the particle foam engineers
Faurecia kiest voor HSV the particle foam engineers
Electrolux kiest voor HSV the particle foam engineers
Buderus kiest voor HSV the particle foam engineers
Audi kiest voor HSV the particle foam engineers
SolvisBen
HSV the particle foam engineers, supplier of balmoral
M&G Customer is customer HSV the particle foam engineers

Wilt u vrijblijvend meer informatie?

Neem contact op met een van onze engineers