Faes over partnership met HSV bij de ontwikkeling van duurzame medische koffers

Heeft u voor de ontwikkeling van duurzame productoplossingen al eens gedacht aan particle foams? Faes, gespecialiseerd in efficiënte verpakkingsoplossingen en logistiek partner voor uiteenlopende sectoren, heeft hier inmiddels ruime ervaring in opgebouwd.

CO2 voetafdruk verlagen en circulair produceren

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij deze organisatie, waar continu naar mogelijkheden wordt gezocht om de CO2 voetafdruk te verlagen en circulair te produceren. ‘De expandeerbare kunststof EPP, toegepast in koffers en draagsystemen, is hierin een waardevolle aanvulling,’ aldus Carlo Leijten, Account Manager bij Faes. ‘In dit artikel neem ik u mee in het ontwikkeltraject van herbruikbare medische koffers waarin stents vervoerd worden en onze samenwerking met the particle foam engineers van HSV.

Lichtgewicht koffer en andere criteria

Één van de segmenten die Faes bedient is ‘Medical,’ vervolgt Carlo Leijten. ‘Een klant binnen deze sector zocht een koffer die aan specifieke eisen moest voldoen. De hoogste prioriteit was het gewicht, om deze eenvoudig intern in een ziekenhuis te kunnen verplaatsen moest deze zo licht mogelijk zijn. Andere criteria die gesteld werden; het materiaal moet hygiënisch en eenvoudig te reinigen zijn. De koffer moet gebruikt kunnen worden als retourverpakking en bovenal optimale bescherming bieden aan de medische producten. De klant wilde graag dat de koffers duurzaam geproduceerd worden en dat deze aan het einde van de levensduur recyclebaar zijn.

‘Bij Faes hebben wij inmiddels de ervaring dat juist deze expandeerbare kunststof de meest duurzame oplossing is voor het vervoer van kwetsbare medische apparatuur’

Het resultaat

Fotografie: Faes, herbruikbare medische koffer uitgevoerd in duurzaam EPP, voor het vervoer van stents

Het resultaat is deze medische koffer, gemaakt van EPP. De koffer wordt gebruikt als retourverpakking voor het aanleveren van stents in ziekenhuizen. Per patiënt zit er een complete set stents in een koffer, maar niet alle onderdelen worden altijd gebruikt. Ongeopende verpakkingen worden geretourneerd aan de klant, de koffers worden gereinigd en opnieuw ingezet in het logistieke proces. Daarnaast hebben wij ook de cyclustijd van de verpakking teruggebracht naar vijf dagen, dat levert de klant nog meer logistieke voordelen op.

Redenen om te kiezen voor EPP

EPP heeft als toegepast materiaal verschillende pluspunten. De volledige vormvrijheid geeft veel ruime om een maakbaar product te ontwerpen, maar ook in het gebruik en in het logistieke proces biedt dit materiaal veel voordelen, dankzij haar eigenschappen. Bij Faes hebben wij inmiddels de ervaring dat juist deze expandeerbare kunststof de meest duurzame oplossing is voor het vervoer van kwetsbare medische apparatuur, zelfs tot in de operatiekamer.

‘EPP voldoet aan alle vereisten en is van onschatbare waarde’

Met stip op één staat het gewicht, EPP is licht, het bestaat voor meer dan 95% uit lucht en is toch robuust. Met dank aan de densiteit van het materiaal zijn kwetsbare producten optimaal beschermd, een absolute must zoals u kunt begrijpen. Daarnaast is deze particle foam hygiënisch en eenvoudig schoon te maken. Bovendien produceert HSV de vormdelen, waaruit deze koffer is opgebouwd, met hernieuwbare energie. Ook is EPP recyclebaar, één van de andere uitdrukkelijke eisen van onze klant. EPP voldoet daarmee aan alle vereisten en is van onschatbare waarde. Maar ook de samenwerking met the particle foam engineers heeft ons veel gebracht.

Partnership

Wij zien de samenwerking met HSV als een soort partnership. Er is een snelle reactietijd en er wordt echt meegedacht om te komen tot een maakbaar product.

‘Er is een snelle reactietijd en er wordt echt meegedacht om te komen tot een maakbaar product’

Maakbaar product realiseren

De engineers van HSV zijn gespecialiseerd in matrijsontwerp, zij hebben kennis van expandeerbare kunststoffen en de technisch knowhow in huis om een maakbaar product te realiseren. Vanuit die kennis wordt er net even aan andere ontwerpen gedacht, dan waar wij bij Faes aan denken en dat levert waardevolle input op voor onze engineers. Door het project samen aan te vliegen worden de expertises van beide organisaties gebundeld en kom je tot de meest ideale productoplossing, dat is erg plezierig.

De eigenschappen van EPP, waaronder de volledige vormvrijheid en slagvastheid, sluiten perfect aan bij de klantvraag en wij zien zeker de duurzame voordelen van dit materiaal. Nu ging het om een product voor een medische klant, maar wij zetten de paricle foams van HSV ook in voor logistieke oplossingen in andere sectoren.

Gezien onze ervaringen met HSV hebben wij pas nog een bedrijf doorverwezen, dit omdat de projectaanvraag beter aansloot op de business van HSV. Ook die klant is goed geholpen.

CO2 voetafdruk terugdringen en circulair

Zoals al even gezegd; Voor Faes staat duurzaamheid hoog op de agenda. Wij zoeken continu naar mogelijkheden om de CO2 voetafdruk te verlagen en circulair te produceren. Daarom werken wij graag samen met bedrijven die dit ook belangrijk vinden en zich aantoonbaar inzetten voor een beter milieu, in HSV hebben wij zo’n duurzame partner gevonden.’

‘Duurzaamheid staat hoog op onze agenda, wij werken graag samen met bedrijven die dit ook belangrijk vinden en zich aantoonbaar inzetten voor een beter milieu’

Over Faes

Faes levert efficiënte en doelgerichte logistieke oplossingen aan uiteenlopende sectoren. In samenwerking met the particle foam engineers zijn deze herbruikbare en lichtgewicht koffers tot stand gekomen.

Verlagen CO2 voetafdruk en duurzaam

Vanuit ontwerpers en klanten krijgen de engineers van HSV steeds vaker de vraag om mee te denken bij de ontwikkeling van duurzame productoplossingen. Particle foams van HSV kunnen daadwerkelijk het verschil maken en bijdragen aan het reduceren van de CO2 voetafdruk van uw organisatie. De matrijs gevormde producten worden met groene stoom en groene stroom geproduceerd. Particle foams zijn in veel gevallen eenvoudig recyclebaar, met behoud van eigenschappen.

Feasibility Study

Wilt u weten of uw productontwerp maakbaar is in particle foams en wilt u de CO2 voetafdruk van uw organisatie verder verlagen? Gebruik onderstaande button en vraag een Feasibility study aan, of stel uw vraag direct aan één van onze engineers en bel +31(0)318 648 999.

Terug naar overzicht

Onze opdrachtgevers zijn onder andere:

Whirlpool kiest voor HSV the particle foam engineers
Philips kiest voor HSV the particle foam engineers
Bentley kiest voor HSV the particle foam engineers
Bosch kiest voor HSV the particle foam engineers
VW kiest voor HSV the particle foam engineers
Vasco kiest voor HSV the particle foam engineers
Vaillant kiest voor HSV the particle foam engineers
Remeha kiest voor HSV the particle foam engineers
Pelzer kiest voor HSV the particle foam engineers
Nefit kiest voor HSV the particle foam engineers
Marine Harvest kiest voor HSV the particle foam engineers
Magna kiest voor HSV the particle foam engineers
Landrover Jaguar kiest voor HSV the particle foam engineers
Johnson Controls kiest voor HSV the particle foam engineers
Inventum kiest voor HSV the particle foam engineers
Intergas kiest voor HSV the particle foam engineers
Indisit kiest voor HSV the particle foam engineers
Faurecia kiest voor HSV the particle foam engineers
Electrolux kiest voor HSV the particle foam engineers
Buderus kiest voor HSV the particle foam engineers
Audi kiest voor HSV the particle foam engineers
SolvisBen
HSV the particle foam engineers, supplier of balmoral
M&G Customer is customer HSV the particle foam engineers

Wilt u vrijblijvend meer informatie?

Neem contact op met een van onze engineers