Groente langer vers in een box van airpop (EPS)
Het Laboratory of Vegetable Crops, Department of Horticulture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit en de houdbaarheid van groenten. In verschillende testopstellingen werden broccoli, tomaten en spinazie opgeslagen in airpop (EPS) boxen en in golfkartonnen dozen. De resultaten zijn verbluffend;
Groente blijft dagen langer vers bij gebruik van airpop® boxen. De reden? airpop® bestaat voor 98% lucht en lucht is een perfecte isolator.
Conclusies die er niet om liegen
De conclusies liegen er niet om. Broccoli die in airpop® boxen wordt bewaard behoudt tot zeker 21 dagen haar voedingswaarde, haar kleur en textuur en er is nagenoeg geen gewichtsafname. Door de hoogwaardige isolerende werking van het materiaal blijft de temperatuur in de box laag (5 °C) zonder gebruik te maken van ijs.
Wordt broccoli opgeslagen in kartonnen dozen (15°C, de gemiddelde temperatuur in supermarkten) dan gaat de kwaliteit van de groente erg snel achteruit. De roosjes van de broccoli zijn binnen zeven dagen geel, de voedingswaarde is sterk verminderd en het gewicht is aanzienlijk afgenomen. De broccoli is niet meer geschikt voor consumptie.
In kartonnen dozen kan groente alleen tijdelijk koud gehouden worden met ijs, dat vervolgens smelt. Koelen met ijs brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, water dat in contact komt met groente veroorzaakt microbiële infecties.
Ook voor de opslag van tomaten is onomstotelijk bewezen dat airpop® verpakkingsmateriaal bijdraagt aan het verlengen van de versheid, de levensduur en kwaliteit. Juist ook door de contante luchtvochtigheid, die de gesloten airpop®-omgeving biedt, transpireren tomaten minder dan in een kartonnen doos. Wordt de temperatuur in de box op 10 of 20 ° C gehouden dan blijft de kwaliteit gedurende een periode van 15 dagen gelijk, voor zowel rode rijpe, oranje en groene tomaten. Worden tomaten in een kartonnen doos bewaard dan is deze periode aanzienlijk korter.
Bij spinazie werd één deel op een temperatuur van 5 ° C bewaard, aanbevolen voor de opslag van bladgroenten en de rest op 10 ° C, veelvoorkomend binnen de retailmarkt. In airpop®-boxen blijft de luchtvochtigheid constant, vanwege de isolerende werking van het materiaal. Zo wordt het mogelijk om spinazie op een goed kwaliteitsniveau te houden gedurende een periode van 10 dagen op 10 °C of 15 dagen op 5 °C. In de kartonnen verpakkingen werd dagelijks een ernstige variatie in de relatieve vochtigheid geregistreerd, dat al snel bacteriegroei en verkleuring van de bladspinazie veroorzaakte.
airpop® (EPS) |
Karton |
|
Isolerende werking
Groente langer geschikt voor consumptie |
Geen isolerende werking
Groente kort geschikt voor consumptie |
|
Geen gezondheidsrisico’s | Gezondheidsrisico’s aanwezig | |
Minder voedselverspilling | Meer voedselverspilling | |
Milieuvriendelijk: minimaal gebruik van grondstof (2%) en hulpbronnen, Circulair en oneindig recyclebaar | Milieuonvriendelijk, meer grondstoffen en hulpbronnen nodig tijdens het productieproces. |
Meer informatie
Meer inhoudelijke informatie over het onderzoek vindt u hier. Heeft u vragen over airpop® en de mogelijkheden van 98% lucht? Neem contact op met the particle foam engineers van HSV.