Wat is milieuvriendelijke verpakking?

Steeds vaker vragen consumenten en bedrijven om ‘groene’ verpakkingen, maar waar moet je op letten en wat is milieuvriendelijke verpakking? Two Sides [een Europees initiatief zonder winstoogmerk] deed onderzoek onder 5.900 consumenten in Europa. Een van de resultaten; consumenten zijn bereid om meer te betalen voor milieuvriendelijke verpakking.

Duurzaam verpakkingsmateriaal

HSV the particle foam engineers, duurzame producent. Gespecialiseerd in engineering en productie van EPP, EPS, airpop engineered air, in-house hybride productoplossingen en Piocelan HSV the particle foam engineers, duurzame producent. Gespecialiseerd in engineering en productie van EPP, EPS, airpop engineered air, in-house hybride productoplossingen en Piocelan HSV the particle foam engineers, duurzame producent. Gespecialiseerd in engineering en productie van EPP, EPS, airpop engineered air, in-house hybride productoplossingen en Piocelan

Verpakkingsmaterialen gemaakt van particle foams zijn in het bezit van hoogwaardige schokabsorberende, thermische eigenschappen en zijn zeer duurzaam. Dit materiaal wordt o.a. ingezet om WTW-units, cv-ketels of bijvoorbeeld witgoedapparatuur optimaal te beschermen tijdens transport. Deze verpakkingen:

  • Worden duurzaam geproduceerd, HSV maakt gebruik van groene stoom & stroom
  • Zijn licht in gewicht, dit draagt bij aan minder co2 uitstoot tijdens transport
  • Bieden de beste bescherming
  • Zijn volledig en veelvuldig recyclebaar, met behoud van waardevolle eigenschappen

Verpakkingen die recyclebaar en duurzaam zijn

Consumenten en bedrijven worden steeds milieubewuster. Wij zien dan ook dat er steeds vaker wordt meegewogen of verpakkingen recyclebaar en duurzaam zijn. Om tot aankoop over te gaan wordt er bijvoorbeeld gekeken naar:

  • De CO2-voetafdruk van het materiaal
  • Hoe duurzaam er geproduceerd wordt en welke milieubesparende maatregelen er door de producent zijn doorgevoerd
  • De mogelijkheden voor hergebruik en recyclebaarheid van materialen

Uiteraard wordt er door beslissers, naast het vinden van de juiste verpakkingsoplossing, ook gekeken naar prijs, kwaliteit en dienstverlening.

Voorbeeld: duurzame verpakking voor laboratorium apparatuur

Wat is een duurzame, klimaat- en milieuvriendelijke verpakking?

Er is helaas geen eenduidig antwoord op deze vraag. Wel kunt u de hoeveelheid grondstof, de benodigde materialen en de milieubelasting van deze materialen in ogenschouw nemen. Daarnaast kan bepaald worden hoeveel impact het productieproces heeft op de CO2-uitstoot. Denk aan energie-, waterverbruik en andere hulpbronnen die nodig zijn en of er milieubesparende maatregelen zijn doorgevoerd.

Op basis van deze gegevens kunt u het verpakkingsmateriaal met de laagste milieu- en klimaatimpact selecteren. Daarnaast zijn er meer zaken van invloed. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid materiaal dat nodig is om een gewenste bescherming te bewerkstelligen, of om bepaalde thermische eigenschappen te creëren.

HSV the particle foam engineers. Toepassing van particle foam in logistiek
Voorbeeld: schokabsorberend verpakkingsmateriaal

Een voorbeeld: De particle foam EPS, ook bekend als airpop engineered air, piepschuim of tempex, isoleert ca. twee keer zo goed als karton en tegelijkertijd weegt karton ca. 35 keer meer per m3 dan EPS. Wanneer u een verpakking van karton zou maken dat net zo goed isoleert als EPS-verpakkingsmateriaal dan betekent dit u ca. 70 keer meer materiaal nodig heeft. In vergelijking met één kg EPS zorgt de productie van één kg karton voor 17% meer CO2-uitstoot.

Voor de productie van een kartonnen doos met identieke isolatie-eigenschappen zou dus 10 keer meer aan CO2 uitgestoten worden.

Binnen de koelketen wordt er daarom bewust voor verpakkingsmaterialen gekozen die gemaakt zijn van particle foam. Om andere CO2 besparende maatregelen te kunnen nemen en daarmee tot de meest duurzame oplossing te komen zijn er o.a. milieubeoordelingen (levenscyclusanalyse of LCA) ontwikkeld. Een LCA geeft de volledige levenscyclus van het product weer. Hier vindt u een LCA van EPP.

Particle foams zijn duurzaam

Particle foams, zoals EPS en EPP zijn duurzaam. Het bestaat voor ca. 98% uit lucht en slechts 2% grondstof. Het is licht in gewicht, dat draagt bij aan reductie van de CO2-uitstoot tijdens transport. Het heeft een hoge druksterkte, is maatvast en de schokabsorberende eigenschappen zorgen voor een optimale bescherming van goederen. Na gebruik kan het eenvoudig en veelvuldig gerecycled worden, met behoud van waardevolle eigenschappen. Deze eigenschappen maken particle foams een zeer milieuvriendelijke en duurzame verpakkingskeuze. Meer over de duurzame initiatieven van HSV vindt u hier.

Contact

Wilt u een duurzame verpakking ontwikkelen of heeft u een andere vraag? Bel 0318 648 999 of stuur een e-mail. De particle foam engineers van HSV helpen u graag.

Achtergrondinformatie over het onderzoek

Het onderzoek is in maart 2020 uitgevoerd door Two Sides Nordics. Aan deze studie hebben 5.900 consumenten, vanuit Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk, hun medewerking verleend.

Terug naar overzicht

Onze opdrachtgevers zijn onder andere:

Whirlpool kiest voor HSV the particle foam engineers
Philips kiest voor HSV the particle foam engineers
Bentley kiest voor HSV the particle foam engineers
Bosch kiest voor HSV the particle foam engineers
VW kiest voor HSV the particle foam engineers
Vasco kiest voor HSV the particle foam engineers
Vaillant kiest voor HSV the particle foam engineers
Remeha kiest voor HSV the particle foam engineers
Pelzer kiest voor HSV the particle foam engineers
Nefit kiest voor HSV the particle foam engineers
Marine Harvest kiest voor HSV the particle foam engineers
Magna kiest voor HSV the particle foam engineers
Landrover Jaguar kiest voor HSV the particle foam engineers
Johnson Controls kiest voor HSV the particle foam engineers
Inventum kiest voor HSV the particle foam engineers
Intergas kiest voor HSV the particle foam engineers
Indisit kiest voor HSV the particle foam engineers
Faurecia kiest voor HSV the particle foam engineers
Electrolux kiest voor HSV the particle foam engineers
Buderus kiest voor HSV the particle foam engineers
Audi kiest voor HSV the particle foam engineers
SolvisBen
HSV the particle foam engineers, supplier of balmoral
M&G Customer is customer HSV the particle foam engineers

Wilt u vrijblijvend meer informatie?

Neem contact op met een van onze engineers