Circulariteit bij HSV;

Onze bijdrage aan een wereld waarin afval nieuwe grondstof wordt

Inzameling & recycling van EPP- & EPS-productieafval bij HSV

In dit artikel nemen Albert Visser [Operational Manager, De Vries Recycling] en Jeroen Coppers [Teamleader, HSV Moulded Foams Group] u mee in onze gezamenlijke aanpak om EPP- en EPS-afval vanuit onze productielocaties te recyclen en in te zetten voor een circulaire economie.

Bijdragen aan een circulaire economie, afval wordt nieuwe grondstof

Jeroen Coppers over inzameling, recycling & hergebruik van EPP- en EPS-productieafval; ‘Bij HSV dragen wij bij aan een circulaire economie en aan een wereld waarin afval nieuwe grondstof wordt.

Wij zijn ons ervan bewust dat wij zuinig moeten omgaan met onze hulpbronnen en expandeerbare kunststoffen zoals EPP en EPS zijn te waardevol om weg te gooien of om te verbranden. Met die reden wordt het EPP- en EPS-productieafval van HSV ingezameld voor recycling en hergebruik.’

Bijdragen aan een circulaire economie: ‘EPP- en EPS-productieafval wordt door HSV ingezameld voor recycling en hergebruik; zo kan afval nieuwe grondstof worden.

Jeroen Coppers
Teamleader, HSV Moulded Foams Group

EPP- of EPS-productieafval

‘Wanneer we het hebben over EPP- of EPS-productieafval dan gaat het bijvoorbeeld om vormdelen die tijdens een afstelcyclus of testshots geproduceerd worden. De eerste stap om van dit afval nieuwe grondstof te kunnen maken, vindt plaats in de recyclingafdeling van HSV,’ aldus Jeroen en hij vervolgt: ‘Het EPS wordt bij ons eerst versnipperd tot kleine brokken of vlokken, met behulp van een shredder. Daarna worden deze brokken gecompacteerd tot handzame broodjes. De aanwezige lucht wordt zoveel mogelijk uit het materiaal geperst en daarmee kunnen we het volume tot wel ca. 80% reduceren. Dat draagt weer bij aan een duurzaam transport, want je wilt toch zo min mogelijk lucht vervoeren.

Het EPP-afval wordt vermalen tot granulaat en in big bags verzameld. De gevulde big bags en pallets met broodjes gaan daarna richting De Vries Recycling voor de mechanische recycling tot nieuwe grondstoffen; Het regranulaat. Zo krijgt het productieafval van HSV een tweede leven en dragen wij bij aan een circulaire economie.’

Bij de Vries recycling krijgt afval ‘end-of-waste’ status

Albert Visser; ‘De Vries Recycling stelt organisaties zoals HSV in staat om kostbare grondstof in de kringloop te houden en bij te dragen aan een circulaire economie. Wij zijn gespecialiseerd in het mechanisch recyclen van particle foams zoals EPP en EPS. Dat doen wij door middel van shredderen, compacteren en extruderen. Momenteel zijn we de enige recycler in heel Nederland die door het IL&T is beoordeeld als een officiële R3 inrichting. Met deze beoordeling garanderen wij dat afval in onze fabriek haar ‘end-of-waste’ status krijgt. Concreet betekent dit dat het afval dat bij ons binnenkomt er weer als grondstof uitgaat.’

‘Wij stellen organisaties zoals HSV in staat om kostbare grondstof in de kringloop te houden en bij te dragen aan een circulaire economie.’

Albert Visser
Operational Manager, De Vries Recycling

EPP- en EPS-recycling schoolvoorbeelden van hoe circulaire economie zou moeten werken

‘EPP- en EPS-recycling zijn twee prachtige schoolvoorbeelden van hoe de circulaire economie zou moeten werken, geeft Albert aan en hij legt uit; ‘Beide kunststofsoorten zijn 100% en eindeloos opnieuw te recyclen.

Albert Visser De Vries recycling over recycling EPP en EPS afval van HSVAlbert bij EPP- & EPS-afval
dat gerecycled wordt

Van EPP kan je weer nieuwe PP producten maken en van EPS worden weer nieuwe PS-producten gemaakt.

Wanneer die producten hun ‘end-of-life’ status bereiken kunnen deze ook weer gerecycled worden.

 

Dat proces kan eindeloos doorgaan, mits de stroom niet vervuld raakt. Zo zouden we met meer grondstoffen moeten omgaan. Onze manier van denken moet anders. We hebben maar één aarde en het is onze taak om daar zuinig mee om te gaan.’

Circular-by-design

‘Daarnaast vinden wij dat er bij het ontwerpen van een product of verpakking al nagedacht moet worden over hoe recyclebaar een product of een verpakking is: ”Circular-by-design.”  Bij De Vries Recycling vinden wij dat de hele keten verantwoordelijk is voor het opzetten van circulaire processen,’ benadrukt Albert.

De verwerking van EPP- en EPS-afval

Het EPP-en EPS-afval dat HSV aanlevert wordt eerst gesorteerd, daarna volgt het verwerkingsproces:

  • Het materiaal wordt geshreddered en geperst tot blokken
  • Bij de extrusieafdeling worden de blokken vermalen 
  • Het vermaalde afval wordt opnieuw geëxtrudeerd.
    (Wij kennen daarin de volgende stappen: snijden, smelten, zuiveren, ontvochten) 
  • Ontstaan van het eindproduct resp. RE-PS of RE-PP granulaat.
  • Het regranulaat wordt opgeslagen in big bags en verkocht

RE-PP en RE-PS

Gerecyclede materiaal wordt ingezet voor de realisatie van allerlei kunststofproducten. RE-PP wordt o.a. gebruikt voor het spuitgieten van kunststofvormdelen, voor bijvoorbeeld buitenmeubilair of glijbanen. Het gerecyclede RE-PS wordt ingezet voor de fabricage van XPS-isolatieplaten, die gebruikt worden voor duurzame woningbouw, maar ook voor de realisatie van muur decoratielijsten, sierplinten, fotolijsten etc. 

Milieu profiteert

EPS kan trouwens ook gezeefd en vermalen worden tot kleine bolletjes [EPS-parels]. De parels worden gemengd met nieuwe polystyreen parels en gebruikt voor de productie van nieuwe EPS-vormdelen -producten en -verpakkingsmaterialen. Omdat de parels al gestoomd zijn, scheelt dat behalve grondstof ook energie. Het milieu profiteert van deze inspanningen: het toevoegen van gerecycled materiaal aan het productieproces verbetert de milieuprestaties aanzienlijk. Als u slechts 20% gerecyclede inhoud aan een EPS-verpakking toevoegt, wordt het totale energieverbruik met maar liefst 13% verlaagd in vergelijk met een verpakking die uit volledig nieuw materiaal wordt gemaakt. Wel zo duurzaam.

Economisch voordeel & minder fossiele grondstoffen

Regranulaat kan concurreren met virgin granulaat. Het heeft dezelfde eigenschappen en het materiaal is vaak iets goedkoper dan virgin materiaal. Dat brengt dus een economisch voordeel met zich mee. Maar het grootste voordeel is natuurlijk het duurzaamheidsgehalte van het materiaal. Wanneer een producent gerecycled materiaal toepast in zijn product, betekent dit dat er elders minder fossiele grondstoffen gewonnen en bewerkt moeten worden.  

Bij De Vries recycling geloven wij dat de huidige manier van mechanisch recyclen de beste manier is om kunststofschuim soorten te recyclen, zegt Albert. Het is een schoon proces waarbij geen kilo kunststof verloren gaat. Door energiebesparende maatregelen toe te passen verlagen we zoveel mogelijk onze voetafdruk. Denk aan zonnepanelen, ledverlichting, harmonische filters, warmteterugwinning. Daarnaast is het vaak ook de meest rendabele manier.

Materiaal herkennen aan recyclinglogo

Recycling logo EPP zo herken je EPP voor recyclingEPP en EPS zijn eenvoudig te herkennen aan een specifiek recyclinglogo. EPP is voorzien van het recyclinglogo 5 en EPS herkent u aan het recyclinglogo 6

Zo ziet u direct of u te maken heeft met een expandeerbare kunststof die gerecycled kan worden en of deze past binnen een circulaire economie.’

‘Wij geloven dat de huidige manier van mechanisch recyclen de beste manier is om kunststofschuim soorten te recyclen’

De duurzame aanpak van HSV

We hebben maar één planeet en daar gaan wij zuinig mee om. Door grondstoffen en hulpbronnen op een slimme manier te gebruiken wordt het milieu minder belast en daar dragen wij als HSV graag aan bij. Hieronder volgt meer over de duurzame aanpak van HSV.

Ontwerp-, ontwikkelfase of redesign van uw duurzame product

Al tijdens de ontwerp- en de ontwikkelingsfase of redesign van uw duurzame product wordt er rekening gehouden met een minimale milieu impact. Naast de keuze voor een duurzaam materiaal en groene productietechnieken zijn ook hergebruik en eenvoudige recycleerbaarheid van uw product belangrijke onderwerpen die aan bod komen. Wilt u de milieu impact van uw organisatie verder verlagen en de maakbaarheid van uw productontwerp of redesign toetsen? Vraag een feasibility study aan bij the particle foam engineers van HSV. Uw aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld.

Verlagen ecologische-footprint

De particle foam engineers van HSV zijn milieubewust en nemen actie om de ecologische-footprint van onze organisatie en die van onze klanten verder te reduceren. Door producten efficiënt te ontwerpen en vooraf na te denken over hergebruik en recycling kunnen we met elkaar de overgang naar een circulaire economie voor expandeerbare kunststoffen maken.

Uw product duurzaam geproduceerd

Bij HSV wordt uw product duurzaam geproduceerd. Bij de totstandkoming van technische vormdelen, behuizingen en producten gemaakt van particle foams maken wij gebruik van zo min mogelijk grondstoffen en hulpbronnen. Particle foams bestaan voor het grootste gedeelte uit lucht (95 % – 98%). Met een minimale inzet van grondstoffen & hulpbronnen wordt een maximaal resultaat behaald.

Groene stoom & stroom

In de productiefaciliteiten van HSV wordt gebruik gemaakt van duurzame stoom. Ook de stroom die HSV gebruikt is groen. Deze wordt opgewekt uit windenergie en door zonnepanelen, die op onze daken bevestigd zijn.

Dit maakt dat wij kunnen doen waar we goed in zijn; Het ontwikkelen en produceren van duurzame vormdelen gemaakt van particle foams en ook Project+ oplossingen, waarbij spuitgietdelen volledig geïntegreerd worden met particle foam delen.

Vormdelen gemaakt van gerecycled EPP

In een aantal gevallen kunt u voor de realisatie van uw product kiezen dat voor een deel bestaat uit gerecycled EPP, mits dit past binnen de kwaliteitseisen die u aan het vormdeel stelt. De particle foam engineers van HSV adviseren u wel om dit materiaal niet in zichtdelen van producten te gebruiken.

Wilt u meer weten over gerecycled EPP en een eerste beoordeling ontvangen voor de maakbaarheid van uw duurzame kunststofproduct met EPP-recyclaat? Vraag vrijblijvend een feasibility study aan. Uw aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld.

Over De Vries Recycling

Het was opa Gerrit de Vries die in 1995 in de recyclingmarkt actief werd. De Vries startte in die tijd met een EPS-pers en al gauw wist menig visverwerkingsbedrijf hem te vinden voor de verwerking van EPS-viskisten. In 2014 heeft De Vries de volgende stap genomen en van start gegaan met het extruderen van EPS. Het EPS wordt nu verwerkt tot polystyreen regranulaat (General Purpose PolyStyrene). Deze hoogwaardige grondstof wordt verkocht aan de isolatie industrie. Aanbod van EPS-materiaal komt niet meer alleen vanuit de Urker visindustrie, maar komt van over hele wereld naar ons toe.  Inmiddels wordt ook de expandeerbare kunststof EPP gerecycled bij De Vries Recycling.

De Vries Recycling zet in op kwaliteit, betrouwbaarheid en samenwerking voor de lange termijn. Door deze visie is De Vries Recycling uitgegroeid tot internationale speler.

Terug naar overzicht

Onze opdrachtgevers zijn onder andere:

Whirlpool kiest voor HSV the particle foam engineers
Philips kiest voor HSV the particle foam engineers
Bentley kiest voor HSV the particle foam engineers
Bosch kiest voor HSV the particle foam engineers
VW kiest voor HSV the particle foam engineers
Vasco kiest voor HSV the particle foam engineers
Vaillant kiest voor HSV the particle foam engineers
Remeha kiest voor HSV the particle foam engineers
Pelzer kiest voor HSV the particle foam engineers
Nefit kiest voor HSV the particle foam engineers
Marine Harvest kiest voor HSV the particle foam engineers
Magna kiest voor HSV the particle foam engineers
Landrover Jaguar kiest voor HSV the particle foam engineers
Johnson Controls kiest voor HSV the particle foam engineers
Inventum kiest voor HSV the particle foam engineers
Intergas kiest voor HSV the particle foam engineers
Indisit kiest voor HSV the particle foam engineers
Faurecia kiest voor HSV the particle foam engineers
Electrolux kiest voor HSV the particle foam engineers
Buderus kiest voor HSV the particle foam engineers
Audi kiest voor HSV the particle foam engineers
SolvisBen
HSV the particle foam engineers, supplier of balmoral
M&G Customer is customer HSV the particle foam engineers

Wilt u vrijblijvend meer informatie?

Neem contact op met een van onze engineers