We gaan naar een complexere bakfiets 2.0

nieuwsfiets-nieuws-over particle foams van HSV in Urban Mobility

Bron en fotografie: Nieuwsfiets.nu

EDE- In het bakfietssegment komen steeds meer modellen voor met een bak gemaakt van particle foam delen. De particle foam engineers van HSV zijn hierin gespecialiseerd en engineeren, produceren en assembleren particle foam vormdelen voor allerlei toepassingen en voor uiteenlopende markten, waarvan de fietsindustrie een groeiende tak is.

HSV is ooit begonnen als producent van producten, isolatiedelen en verpakkingsmateriaal gemaakt uit de particle foam EPS. Inmiddels is die horizon wel verbreed en tegenwoordig worden veel meer producten gemaakt uit EPP, geëxpandeerd polypropyleen.

EPP is robuust en biedt stevigheid

Het voordeel van EPP is dat het robuust is en stevigheid biedt. Daarnaast is het een duurzaam en taai materiaal. Dat is een van de redenen waarom dit materiaal steeds vaker wordt toegepast in cargobikes en bakfietsen. “Daar wil je ook dat die robuustheid en stevigheid benut worden,” zegt Bjorn Plant, Sales Engineer bij HSV. De grondstoffen (partikels) worden in een matrijs geblazen en door middel van stoom aan elkaar versmolten tot het uiteindelijke product. Partikelschuim bestaat feitelijk uit hele kleine ‘pareltjes’ die expanderen, waardoor je heel weinig grondstof nodig hebt om een volwaardig product te creëren. In die zin is het ook extra duurzaam. “Het is twee tot drie procent materiaal en de rest is lucht. Als je dan ziet hoeveel stijfheid je daaruit haalt, dat is enorm,” licht Plant toe.

Het materiaal wordt ook toegepast in koelboxen voor Last Mile Delivery toepassingen en in warmte terugwin units. “Naast cargo-bikes en bakfietsen zie je EPP ook steeds vaker voor andere toepassingen gebruikt worden binnen de E-mobility.

Ik verwacht dan ook dat we in de toekomst veel meer toepassingen gaan zien, omdat particle foams zoals EPP zoveel voordelen kent. De vormvrijheid geeft productontwerpers veel mogelijkheden, het materiaal voelt acceptabel zacht aan, het is licht van gewicht en toch heel sterk.”

Lang werd gedacht dat schuim nooit tegen hout in de bakfiets op zou kunnen

Plant staat er niet van te kijken dat EPP in toenemende mate ook op bakfietsen toegepast wordt. “Veel bakfietsen hebben nu een stevige en degelijke houten bak. Lang werd gedacht dat schuim daar nooit tegenop zou kunnen. Maar juist nu zien we een hele transitie en dat het, juist door de consument, steeds meer omarmd wordt. Ze zien dat het een degelijke oplossing is die extra voordelen biedt. Het is duurzamer, lichter, voelt veel zachter aan. Tijdens het ontwerpen heb je veel meer vrijheden. Het ontwerp kan veel meer organische vormen aannemen dan met een houten bak en er kunnen zelfs tegenlossingen worden toegepast.

Een aantal jaren geleden is HSV in contact gekomen met Urban Arrow, waarmee een gezamenlijk ontwikkeltraject is opgestart. “Daaruit is uiteindelijk de Urban Arrow Shorty ontstaan, wat minder een gezinsfiets maar meer een cargobike,” aldus Plant over HSV’s entree in de fietsindustrie. “Daarna is het alleen maar omhooggeschoten. We produceren hier onder andere voor Gazelle, Babboe en Carqon en zien deze markt alleen maar verder doorgroeien. Het is een beetje de SUV onder de fietsen. Iedereen moet eigenlijk zo’n model in het assortiment hebben.”

‘Binnen zes, zeven weken kunnen wij wel leveren’

Behalve in Nederland heeft HSV ook klanten uit de fietsindustrie in België, Duitsland en de Scandinavische landen. “Daar ligt die vraag ook. Daarnaast zien we dat Urban Arrow ook in Frankrijk wordt verkocht. Op de Champs-Elysées wordt de Shorty zelfs als fiets-ambulance ingezet, juist omdat je daarmee heel wendbaar bent in het verkeer.”

Bakfietsen en cargobikes mogen zich de laatste jaren in een sterk toenemende populariteit verheugen en dat zou ertoe kunnen leiden dat de vraag bij HSV serieus gaat toenemen. Op de vraag of zij qua capaciteit mee kunnen gaan in de groeiende vraag antwoordt Plant bevestigend. “Er zal altijd ergens een limiet op zitten, maar er zal ook altijd een passende oplossing zijn. Wij vragen altijd aan onze klanten om aan te geven wat de jaarbehoefte is en of er nog aanvullende wensen zijn. Ik weet dat het qua levertijden een gekkenhuis is in de fietsbranche, dat is ons vooralsnog bespaard gebleven.

We werken al jarenlang met onze leveranciers samen en hebben een continu groeiend volume dat we bij ze afnemen. Daarom kunnen wij onze levertijden ook beperkt houden,” reageert Plant. “Wat ook in ons voordeel is, is dat we de grondstoffen die we voor de productie van een transportbak nodig hebben, ook voor andere producten kunnen gebruiken. Die grondstoffen zijn goed beschikbaar. Binnen zes á zeven weken kunnen wij wel leveren.”

Behalve de productie kan HSV ook assemblage verzorgen, een dienst waarvan regelmatig gebruik gemaakt wordt. “We kunnen zoveel mogelijk assemblagewerk uit handen nemen. Dat is geen must, maar het is iets waar we goed in zijn en waarin we ons onderscheiden. Zo kunnen we een zo compleet mogelijk product afleveren. Neem bijvoorbeeld de Makki Load fietsbak van Gazelle, hier worden alle losse onderdelen van geassembleerd zodat ze bij Gazelle alleen nog maar de bak in het frame hoeven te monteren.”

De toepassingsmogelijkheden zijn feitelijk eindeloos

De toepassingsmogelijkheden van particle foams zijn feitelijk eindeloos. Op het kantoor van Plant ligt bijvoorbeeld ook een fietshelm. “Die is van een wat ouder project, maar tegelijkertijd zie ik ook wel meer potentiegroei in die markt. Ik was laatst in Duitsland en daar zie je haast iedereen met een fietshelm rijden. Ik kan me best voorstellen dat het in Nederland ook gaat toenemen,” voorspelt Plant. “We zijn daarom zeker bezig om te kijken hoe we hierop kunnen inspelen. Het is zeker een ontwikkeling binnen E-mobility, wat een groot en belangrijk onderwerp wordt. Maar ook daar is een stuk acceptatie van de consument heel belangrijk.”

‘Een hele fiets uit schuim gaat ‘m niet worden’

Plant erkent dat hij de fietsindustrie een interessante sector vindt om in te mogen werken, omdat daar volgens hem nog heel veel groei in zit. “Enerzijds door de cargobikes, anderzijds is er binnen de e-bikes ook voldoende ruimte voor toepassingen. Een hele fiets uit schuim gaat ‘m niet worden, maar ik denk zeker dat veel onderdelen denkbaar zijn. Bijvoorbeeld een koffer voor op je bagagedrager of een lichtgewicht fietsmandje, die je direct mee de supermarkt in kan nemen. Tegelijkertijd zijn er nog voldoende ontwikkelingen met cargobikes en bakfietsen mogelijk. Ik denk dat er nog heel veel features geïntegreerd kunnen worden. Je ziet nu al dat gordeltjes en bankjes binnen de bak gemonteerd kunnen worden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan opberglades, dat soort toepassingen zullen er alleen nog maar meer komen.

Het is allemaal begonnen bij een standaardbak, wat begrijpelijk is, maar richting de toekomst gaan we naar een bak met steeds meer complexiteit. Nu is het óf een Urban Arrow Shorty, meer gericht op boodschappen óf een Gazelle Makki Load, Babboe of Carqon Cruise, waar de kids in vervoerd kunnen worden. Misschien gaat het ook wel een combi worden. Ik kan me voorstellen dat je een bankje hebt, waar boodschappen in gaan en waar de kinderen vervolgens bovenop zitten. Maar het kan ook voor accu’s natuurlijk. Je ziet in de auto-industrie accu-pakketten, die toch een zekere mate van isolatie hebben. Dat is nou net één van die dingen die ons schuim heel goed kan bieden. Diefstal van accu’s wordt ook steeds vaker een probleem. Als de accu afgeschermd zit achter een isolerend stuk schuim dat mooi mee ontworpen is, dan kan ik me best voorstellen dat dat een toegevoegde waarde heeft.”

Meer over de particle foam engineers in Urban Mobility

Wilt u naar aan leiding van dit artikel meer weten over oplossingen van de particle foam engineers van HSV in Urban Mobility? Neem contact op en gebruik onderstaande button of bel +31 318 648 999 en stel uw vraag direct aan één van onze medewerkers.

Feasibility study aanvragen

Wilt u de maakbaarheid van uw productontwerp onderzoeken en een eerste prijsindicatie ontvangen? Time to market voor nieuwe producten en diensten is belangrijk. Dat vraagt om een goede aansluiting van het ontwikkelingsproces op de uiteindelijke realisatie van uw product. Met het aanvragen van een feasibility study kunt u de maakbaarheid van uw productontwerp snel laten toetsen en u heeft rechtstreeks contact met één van onze engineers. Uw aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld.

Voor het volledige artikel gaat u naar nieuwsfiets.nu.

nieuwsfiets-nieuws-over particle foams van HSV in Urban Mobility

Terug naar overzicht

Onze opdrachtgevers zijn onder andere:

Whirlpool kiest voor HSV the particle foam engineers
Philips kiest voor HSV the particle foam engineers
Bentley kiest voor HSV the particle foam engineers
Bosch kiest voor HSV the particle foam engineers
VW kiest voor HSV the particle foam engineers
Vasco kiest voor HSV the particle foam engineers
Vaillant kiest voor HSV the particle foam engineers
Remeha kiest voor HSV the particle foam engineers
Pelzer kiest voor HSV the particle foam engineers
Nefit kiest voor HSV the particle foam engineers
Marine Harvest kiest voor HSV the particle foam engineers
Magna kiest voor HSV the particle foam engineers
Landrover Jaguar kiest voor HSV the particle foam engineers
Johnson Controls kiest voor HSV the particle foam engineers
Inventum kiest voor HSV the particle foam engineers
Intergas kiest voor HSV the particle foam engineers
Indisit kiest voor HSV the particle foam engineers
Faurecia kiest voor HSV the particle foam engineers
Electrolux kiest voor HSV the particle foam engineers
Buderus kiest voor HSV the particle foam engineers
Audi kiest voor HSV the particle foam engineers
SolvisBen
HSV the particle foam engineers, supplier of balmoral
M&G Customer is customer HSV the particle foam engineers

Wilt u vrijblijvend meer informatie?

Neem contact op met een van onze engineers