De particle foam EPP [Expanded Polypropylene / Geëxpandeerd Polypropyleen] helpt om besparingen te realiseren in gewicht, energie en tijd.

De volledige vormvrijheid biedt ontwerpers en engineers alle ruimte voor creativiteit en ongekende mogelijkheden voor het ontwerp van designer-producten, technische vormdelen en redesign van metalen delen.

HSV the particle foam engineers, duurzame producent. Gespecialiseerd in engineering en productie van EPP, EPS, airpop engineered air, in-house hybride productoplossingen en Piocelan HSV the particle foam engineers, duurzame producent. Gespecialiseerd in engineering en productie van EPP, EPS, airpop engineered air, in-house hybride productoplossingen en Piocelan HSV the particle foam engineers, duurzame producent. Gespecialiseerd in engineering en productie van EPP, EPS, airpop engineered air, in-house hybride productoplossingen en Piocelan EPP-vormdelen worden bij de particle foam engineers van HSV duurzaam geproduceerd en naar wens geassembleerd. EPP is duurzaam en kan volledig gerecycled worden.

 
 

EPP | Bijzondere set aan eigenschappen

Naast volledige vormvrijheid bezit EPP een bijzondere set aan eigenschappen. Beschermen, isoleren en monteren komen samen in deze particle foam. EPP is licht in gewicht, heeft een hoge veerkracht, is thermisch isolerend, heeft een lage compressibiliteit en is eenvoudig reinigbaar. Dankzij het schokabsorberende vermogen komt EPP gemakkelijk terug in zijn oorspronkelijke vorm. Het materiaal komt u daarom in alle markten tegen. Een aantal eigenschappen op een rijtje:

  • Vormvrijheid, vrijheid in ontwerp & design
  • Lichtgewicht, meerdere soorten besparingen
  • Eenvoudig reinigbaar en chemisch resistent
  • Schokabsorberend en meervoudig belastbaar
  • Thermisch isolerend λ (0,035 – 0,041) (w / mk) en geluiddempend
 

Download datasheet EPP:

EPP | Hoogwaardige bescherming

Tijdens het vervoer van waardevolle goederen, medische preparaten en donororganen biedt EPP hoogwaardige bescherming. En als bonus levert het in de transportsector besparingen op in zowel brandstof- als energieverbruik. Toegepast in o.a. bodyprotectors, reddingsmiddelen, hoofdbescherming, bumpers en sidecrashpads draagt EPP bij aan uw veiligheid, dankzij het schokabsorberende vermogen.

EPP | Thermische isolatie, demping en schokabsorptie

Een thermobox gemaakt van EPP houdt voedsel op juiste temperatuur en dagen langer vers. Zo kunnen supermarkten, cateraars/restaurants en webwinkels eenvoudig en handig inspelen op de groeiende vraag van de consument. 

Toegepast als isolatiemateriaal houdt het onze huizen comfortabel warm in de winter en koel in de zomer.

In HVAC-producten, zoals WTW-units, CV-ketels en behuizing van apparatuur zorgt EPP, naast thermische isolatie, voor een goede demping van het geluid en bescherming tegen schokken.

EPP | Constructief materiaal

EPP is sterk en kan ingezet worden als constructief materiaal. Het heeft een zeer hoge sterkte-gewichtsverhouding en kan meerdere keren flink belast worden. Dankzij de hoge energieabsorptie en het vormherstellende vermogen behoudt het zijn vorm na statische of dynamische belasting.

EPP | Chemisch resistent

EPP neemt weinig water op, is eenvoudig te reinigen en bestand tegen olie, vet en veel chemicaliën. Ook is EPP ongevoelig voor microbiële groei en is chemisch resistent. Daarom komt u EPP ook tegen in de medische industrie, bijvoorbeeld voor het vervoer van kwetsbare medische apparatuur en donororganen, zelfs tot in de operatiekamer.

EPP-vormdelen | Densiteit, kleuren en afwerking

EPP-vormdelen kunnen uit verschillende densiteiten opgebouwd worden. Het is in verschillende kleuren leverbaar en u kunt uw product bij HSV van verschillende soorten afwerkingen en oppervlaktebehandelingen laten voorzien.

EPP | Sluitingen en verbindingen

Ook is het mogelijk om sluitingen en verbindingen, waaronder allerlei klik- en schroefdraadverbindingen, pluggen, bevestigingsbeugels en scharnieren toe te voegen. Net als het efficiënt combineren en assembleren van uitsparingen, kanalen, componentopname, motoren en bekabeling. Dit levert u besparingen op het logistieke proces. Meer hierover vindt u op de pagina assemblage.

EPP en het milieu

EPP is een monomateriaal. Dat wil zeggen dat EPP uit één materiaalsoort bestaat; polypropyleen. Dat maakt EPP eenvoudig recyclebaar. De particle foam engineers van HSV gebruiken tijdens het productieproces duurzame stoom (100%water) en groene stroom, opgewekt uit hernieuwbare energie en zonne-energie.

EPP is een licht materiaal en is daarom zeer geschikt om te gebruiken in de transportsector. Dankzij dit lichte gewicht wordt de CO2-footprint verlaagd en levert het besparingen op in het logistieke proces, zowel brandstof- als energieverbruik. Dat is beter voor het milieu.

Productieproces EPP-vormdelen

Producten, behuizingen en halffabricaten gemaakt van EPP worden ook wel EPP-vormdelen genoemd. Voor de productie van EPP-vormdelen wordt bij de particle foam engineers van HSV gebruik gemaakt van de autoclaaftechniek. Bij deze techniek wordt een matrijs, mal, in de vormdeelmachine geplaatst.

Details van een matrijs

De EPP-korrels, ook wel beads of partikels, worden onder hoge druk ingebracht in de matrijs en door middel van stoom tot ca. 140 tot 165°C verhit – afhankelijk van type grondstof.

De EPP-korrels expanderen en smelten samen in de vorm van de matrijs. Dit wordt ook wel het vormdeelproces of particle foam engineering genoemd.

Vormdeelproces EPP

EPP-korrels expanderen

Na uitgifte uit de vormdeelmachine worden de EPP-vormdelen gedroogd in droogkamers en krijgen zij hun definitieve stabiliteit.

Feasibility Study aanvragen

Bent u benieuwd naar de haalbaarheid van uw productontwerp in EPP?

Of het nu een idee, schets of prototype betreft, met de Feasibility Study van de particle foam engineers van HSV wordt de maakbaarheid of redesign van uw product geanalyseerd en getoetst. Op basis van de Feasibility Study:

  • Ontvangt u vrijblijvend advies
  • Krijgt u inzicht in de mogelijkheden voor uw product en/of halffabricaat en de benodigde doorlooptijd en
  • Ontvangt u ontvangt een eerste kostenindicatie

Gebruik onderstaande button en vraag direct de Feasibility Study aan, of stel uw vraag direct aan een van onze particle foam engineers en bel +31 318 648 999. Uw aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld.